Gk and current affairs question answer 1 april 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 1 April 2019

By Sandeep Nagyaan · 01 Apr 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 1 April 2019

Q1. How many varieties of Indian coffee has recently got the Geographical Indication (GI) tag?

1. 2

2. 3

3. 4

4. 5

Answer:4

Q2. The “Technical Enclave” will be held by the following institution?

1. NITI Ayog
2. DRDO
3. C-DAC
4. CSIR
Answer:3
Q3. Which of the following will be the partner of IIT Kharagpur for
advanced research in 5G and AI?

1. WIPRO
2. Infosys
3. Windows
4. Reliance
Answer:1
Q4. The “Fakim Wildlife Sanctuary” is located at?

1. Nagaland
2. Sikkim
3. West Bengal
4. Manipur
Answer:1
Q5. Which option is correct in terms of International Earth Day?

1. 31 March
2. 22 April
3. 27 May
4. 15 June
Answer:2

Q6. Which of the following has recently conferred with “Pravasi Bhartiya
Samman” under the science sector?

1. Nihal Singh Agar
2. Shamim khan
3. Dr. Rajendra Joshi
4. Geeta Gopinath
Answer:3
Q7. Which of the following institution is responsible for the innovation of
“Bio-Digester”?

1. DRDO
2. ISRO
3. CSIR
4. TERI
Answer:1
Q8. The “Enajori Initiative” is related with following option?

1. Bihar
2. Arunachal Pradesh
3. Assam
4. Meghalaya
Answer:3
Q9. The headquarter of Red Cross is located at?

1. Venezuela
2. Geneva
3. Brussels
4. Stockholm
Answer:2
Q10. The International Committee of the Red Cross was creation on
since?

1. 1902
2. 1863
3. 1894
4. 1967
Answer:2