Gk and current affairs question answer 1 may 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 1 May 2019

By Sandeep Nagyaan · 01 May 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 1 May 2019

Q1. A technical seminar “Use of Technical Textiles in Water Resources Works” was held in?

1. Mumbai

2. New Delhi

3. Gandhi Nagar

4. Pune

Answer:2

Q2. Which of the following are not in composition of National Clean Air

Programme (NCAP)?
1. Home Minister
2. Joint Secretary (Thermal)
3. TERI
4. Ministry of Power; Director-General
Answer:1
Q3. What is a goal set up by National Clean Air Programme (NCAP) is..........
reduction of PM 2.5 and PM10 concentration by between 2017 and 2024?

1. 15-20%
2. 20-25%
3. 20-30%
4. 20-40%
Answer:3
Q4. Which of the following has recently banned Burqa of the face covering
garments?

1. Indonesia
2. Maldives
3. Shri Lanka
4. Tunisia
Answer:3
Q5. Which institute have developed a method for reading documents in
Bharati script?

1. JNU
2. DU
3. IIT Madras
4. TATA research institute
Answer:3
Q6. Which of the following is not a part of Bharati Script?

1. Devnagari
2. Bengali
3. Gurmukhi
4. Hindi
Answer:4
Q7. Which of the following has announced its plans to move its capital?

1. Indonesia
2. Philippines
3. Thailand
4. Cambodia
Answer:1
Q8. The scientist recently found oldest single footprint at the paleo-
archaeological site Pilauco?

1. Brazil
2. Chile
3. Argentina
4. Portuguese
Answer:2
Q9. Which Indian Bank has recently launched India’s first ‘Green Car Loan’?

1. HDFC
2. PNB
3. BOB
4. SBI
Answer:4
Q10. The name of world’s only floating nuclear power unit is ?

1. Beloyarsk
2. Leningrad
3. Novovoronezh
4. Akademik Lomonosov
Answer:4