Gk and current affairs question answer 10 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 10 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 10 Feb 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 10 February 2019

Q1. Which option is commonly linked with Solid Fuel Ducted Ramjet (SFDR)?

1. Missile System

2. Satellite Launch Vehicle

3. Telescope

4. Cruise Ship

Answer: 1

Q2. Which of the following is the developer of Solid Fuel Ducted Ramjet

(SFDR)?
1. NASA
2. ISRO
3. DRDO
4. JAXA
Answer:3
Q3. The 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the
conservation of migratory species of wild animals (CMS) is going to be
hosted by?

1. Nepal
2. India
3. Myanmar
4. Bhutan
Answer:2
Q4. Which place has been decide to held the Convention on the
conservation of migratory species of wild animals (CMS) 2020?

1. Gujrat
2. Maharashtra
3. Madhya Pradesh
4. Chhattisgarh
Answer:1
Q5. Which of following state has recently launched Arundhati, Yojna?

1. Sikkim
2. Assam

3. Manipur
4. Tripura
Answer:2
Q6. What is the main objective of Arundhati Yojna?

1. To Provide Home Loan
2. To Provide Gold Loan
3. To Provide Personal Loan
4. All
Answer:2
Q7. The Arundhati scheme is limited for economically weaker sections,
whose annual income is below?

1. Rs 3 Lakh
2. Rs 4 Lakh
3. Rs 5 Lakh
4. Rs 6 Lakh
Answer:3
Q8. The International IP Index 2019 has been released and in this Index
India has get ........Rank?

1. 36 th
2. 45 th
3. 54 th
4. 60 th
Answer:1
Q9. Which state government have announced a Rs. 97.85 crore Asiatic
Lion Conservation Project?

1. Rajasthan
2. Gujrat
3. Uttrakhand
4. Madhya Pradesh
Answer:2
Q10. Which sanctuary has selected to most suitable for reintroducing the
species under the relocation of lions?

1. Sasan-Gir Wildlife Sanctuary

2. Ranthambore National Park
3. Periyar Wildlife Sanctuary
4. Kuno-Palpur Wildlife Sanctuary
Answer:4