Gk and current affairs question answer 13 june 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 13 June 2019

By Sandeep Nagyaan · 13 Jun 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 13 June 2019

Q1. Pakistan are comes under the following list of Financial Action Task Force (FATF)?

1. Red List

2. Black List

3. Grey List

4. Non of these

Answer:3

Q2. Financial Action Task Force (FATF) is an initiative of G7 group established

in?
1. 1989
2. 1990
3. 1991
4. 1992
Answer:1
Q3. Which of the following is related with “NASAMS-II”?

1. A Super Computer
2. Anti Tank Missile
3. Air Defence System
4. Nuclear Submarine
Answer:3
Q4. Which country has approved sale of NASAMS-II air defence systems to
India?

1. Japan
2. Russia
3. France
4. USA
Answer:4
Q5. Cabinet Committee on security has cleared the setting up of the?

1. Defence Space Research Agency (DSRA)
2. Defence Integrated Weapons Research Agency (DIWRA)

3. Airspace Defence Research Agency (ADRA)
4. Non of These
Answer:1
Q6. The Defence Space Agency is being set up in?

1. Ghaziabad
2. Mumbai
3. Bangalore
4. New Delhi
Answer:3
Q7. National Programme for prevention and Control of Cancer, Diabetes,
Cardiovascular Diseases and strokes (NPCDCS) was launched in?

1. 2008
2. 2010
3. 2012
4. 2014
Answer:2
Q8. The main focus of the programme of NPCDCS is?

1. Health promotion
2. Early diagnosis
3. Capacity building
4. All
Answer:4
Q9. The Acute Encephalitis Syndrome (AES) has recently effected of the
following state?

1. Jharkhand
2. Chhattisgarh
3. Bihar
4. Odisha
Answer:3
Q10. “Abujh Marias” is a Schedule Tribe of the following state of India?

1. Kerala

2. Odisha
3. Assam
4. Nagaland
Answer:2