Gk and current affairs question answer 14 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 14 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 14 Feb 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 14 February 2019

Q1. The Ministry of Commerce & Industry are celebrating National Productivity Week, what is the theme of this event?

1. Free trade for all

2. Our trade our identity

3. Move to future

4. Circular business model

Answer:4

Q2. National Productivity Council (NPC) was established by the Ministry

of Industry, Government of India in?
1. 1967
2. 1958
3. 1971
4. 1962
Answer:2
Q3. Which state has recently passed a bill in State Assembly to end the
minimum criterion for panchayat and civic poll candidates?

1. Punjab
2. Haryana
3. Rajasthan
4. Bihar
Answer:3
Q4. Which amendment of the constitution ensure the entry in panchayat
and civic poll candidates election without any educational barriers?

1. 73 rd & 74 th
2. 42 & 43
3. Both 1& 2
4. Neither 1 & 2
Answer:1
Q5. Which nation has taken over as the chair of the African Union (AU)?

1. Namibia
2. South Africa
3. Zambia

4. Egypt
Answer:4
Q6. The African Union was firstly established in?

1. 2000
2. 1998
3. 2001
4. 1978
Answer:3
Q7. The headquarter of African Union are located in?

1. Lusaka ( Zambia)
2. Niamey (Niger)
3. Accra (Ghana)
4. Addis Ababa ( Ethiopia)
Answer:4
Q8. Which of the following are related with Iranian Revolution?

1. Mohammad Reza
2. Shah Pahlavi
3. Ayatollah Ruhollah Khomeini
4. All
Answer:4
Q9. Which state has launched ‘Sarthi Sandesh Vahini’ mission.?

1. Maharashtra
2. Uttar Pradesh
3. West Bengal
4. Uttrakhand
Answer:2
Q10. Who is the recently organiser of ‘Dare to Dream’ contest?

1. NASA
2. DRDO
3. ISRO
4. ESA
Answer:2