Gk and current affairs question answer 15 june 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 15 June 2019

By Sandeep Nagyaan · 15 Jun 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 15 June 2019

Q1. Union Cabinet has recently approved a bill on.............to replace the earlier ordinance in terms of data protection?

1. Triple Talaq

2. SC/ST Act

3. Adhar Verdict

4. All

Answer:3

Q2. Which of the following are not the member of Shanghai Corporation

Organization ( SCO)?
1. Kyrgyzstan
2. Russia
3. Chin
4. Azerbaijan
Answer:4
Q3. The Shanghai Corporation Organization (SCO) is being held in?

1. Moscow (Russia)
2. Beijing (Chin)
3. Bishkek (Kyrgyzstan)
4. Islamabad (Pakistan)
Answer:3
Q4. Maritime Information Sharing Workshop 2019 edition is being held in?

1. Gurugram
2. Mumbai
3. Odisha
4. Vishakhapattanam
Answer:1
Q5. Which of the following is related with “ Windrush Scheme” ?

1. India
2. Britain
3. Russia

4. USA
Answer:2
Q6. Who is eligible for support under the Windrush scheme?

1. Commonwealth Citizens
2. Neighbours Country Citizens
3. Large Investors Country Citizens
4. Only Developed Country Citizens
Answer:1
Q7. Which country scientist are responsible for to set up Spectrum-Roentgen-
Gamma (SRG) ?

1. Russian-Indian
2. Indian-American
3. Russian-German
4. American-Canadian
Answer:3
Q8. The Asiatic golden cat has recently discovered in ?

1. Andhra Pradesh
2. Arunachal Pradesh
3. Sikkim
4. Himachal Pradesh
Answer:2
Q9. Cabinet has recently approved a reservation bill for ?

1. Himachal Pradesh
2. Nagaland
3. Mizoram
4. Jammu & Kashmir
Answer:4
Q10. “ Sheath Blight disease” is related with following option?

1. Cattle
2. Rice
3. Poultry

4. Maize
Answer:2