Gk and current affairs question answer 16 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 16 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 16 Feb 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 16 February 2019

Q1. Which of the following are correct for Major initiatives of the Government towards combating climate change?

1. NAPCC

2. SAPCC

3. ISA

4. All

Answer:4

Q2. The Parliament has passed the Personal Laws (Amendment Bill),

2018 that seeks to remove .......... as a ground for divorce?
1. AIDS
2. Leprosy
3. Cirrhosis
4. All
Answer:2
Q3. The Central government will continue the “Credit Linked Capital
Subsidy and Technology Upgradation Scheme” for?

1. MSMEs
2. MNCs
3. Both 1& 2
4. Neither 1 & 2
Answer:1
Q4. The National Commission for Safai Karmacharis(NCSK) was firstly
established in?

1. 1994
2. 1997
3. 1993
4. 1992
Answer:3
Q5. Which of following bills lapse in Rajya Sabha as House Adjourns
Sine Die?

1. Triple Talak
2. Citizenship Act

3. Only 1
4. Both 1 & 2
Answer:4
Q6. How many members are include in National Board for Wildlife
(NBWL) ?

1. 47
2. 23
3. 40
4. 25
Answer:1
Q7. Ghumot, an indigenous earthen drum will soon be notified as a
heritage instrument of?

1. Bihar
2. Chhattisgarh
3. Goa
4. Rajasthan
Answer:3
Q8. The latest edition of “Exercise Topchi” was held in?

1. Nashik
2. Pune
3. Vishakhapatnam
4. Patna
Answer:1
Q9. Which of following country are related with Cobra Gold Military
Exercise?

1. India
2. USA
3. Russia
4. Chin
Answer:2

Q10. The World Sustainable Development Summit 2019 is being held in?

1. Mumbai

2. Delhi
3. Bangalore
4. Calcutta
Answer:2