Gk and current affairs question answer 18 may 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 18 May 2019

By Sandeep Nagyaan · 18 May 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 18 May 2019

Q1. The nodal agency of National e-Vidhan Application (NeVA) Project is.

1. Ministry of Home Affairs

2. Ministry of Science & Technology

3. Ministry of Parliamentary Affairs (MoPA)

4. Ministry of External Affairs

Answer:3

Q2. Which of the following is first Digital Legislature of the country?

1. Kerala
2. Assam
3. Maharashtra
4. Himachal Pradesh
Answer:4
Q3. The US researchers innovate new plastic and the name of newly created
recyclable plastic is?

1. PET(Polyethylene Terephthalate)
2. HDPE (High-Density Polyethylene)
3. PVC (Polyvinyl Chloride)
4. Poly (Diketoenamine) or PDK
Answer:4
Q4. The highest graphite reserves is found in............. according to Geological
Survey of India (GSI)?

1. Jharkhand
2. Arunachal Pradesh
3. Rajasthan
4. Chhattisgarh
Answer:2
Q5. The giant statue of Ishwar Chandra was recently vandalized in?

1. Kolkata
2. Pune
3. Hugali

4. Nasik
Answer:1
Q6. Which of the following ship has been decommissioned recently by Indian
Coast Guards?

1. ICGS Samarth
2. ICGS Samrat
3. ICGS Vigraha
4. Non
Answer:3
Q7. Who has been awarded by Sasakawa Award 2019 for Disaster Risk
Reduction?

1. Dr. Saloni Gupta
2. Dr. Pramod Kumar
3. Mr Gopalan Nair Shankar
4. All
Answer:2
Q8. Which of the following state celebrate his Statehood day on 16 May?

1. Sikkim
2. Mizoram
3. Nagaland
4. Manipur
Answer:1
Q9. The website of Lokpal Inaugurated by?

1. Pinaki Ghosh
2. Ranjan Gogoi
3. Ramnath Kovind
4. Narendra Modi
Answer:1
Q10. Which of the following has designed Lokpal website?

1. Infosys
2. NIC

3. Google
4. Wipro
Answer:2