Gk and current affairs question answer 2 march 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 2 March 2019

By Sandeep Nagyaan · 02 Mar 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 2 March 2019

Q1. What is the correct option for QRSAM?

1. A Super Computer

2. ISRO new Mission

3. A Missile

4. An AIDS Vaccine

Answer:3

Q2. Why is India more vulnerable in terms of Heat Waves because?
1. Average length of heat waves long compared with global average
2. across sectors India lost almost 75,000 million hours of labour in
2017
3. The agriculture sector was more vulnerable because workers more
exposed to Heat
4. All
Answer:4

Q3. The marine stratus clouds could disappear if atmospheric CO2
levels climb........ enough, raising global temperatures?

1. Low
2. High
3. Very Low
4. Very High
Answer:2
Q4. The United Nations General Assembly created UN Women in?

1. 2009
2. 2010
3. 2011
4. 2012
Answer:2
Q5. The word “MCLR” are related to the following option?

1. Bank
2. Defence
3. Health
4. Education

Answer:1
Q6. Which of the following are not related with Citizenship (Amendment)
Bill, 2016?

1. Pakistan
2. Bangladesh
3. Afghanistan
4. India
Answer:4
Q7. What is the Critics Views of Citizenship (Amendment) Bill of 2016?

1. It violates the basic tenets of the Constitution
2. Illegal immigrants are distinguished on the basis of religion
3. It goes against the fundamental right to equality under Article 14
4. All
Answer:4
Q8. The Prime Minister recently inaugurated the world’s largest and
heaviest Bhagavad Gita at the Delhi In?

1. Akshardham Temple
2. Gauri Shankar Temple
3. ISKCON Temple
4. Lotus Temple
Answer:3
Q9. Atal Innovation Mission will provide grant-in-aid that includes a one-
time establishment cost of?

1. Rs. 15 Lakh
2. Rs. 10 Lakh
3. Rs. 20 Lakh
4. Rs. 25 Lakh
Answer:2
Q10. Which of the following are not related with Scheme for Higher
Education Youth in Apprenticeship and Skills (SHREYAS)?

1. Ministry of Human Resource Development
2. National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS)
3. National Career Service (NCS)

4. All
Answer:4