Gk and current affairs question answer 22 may 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 22 May 2019

By Sandeep Nagyaan · 22 May 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 22 May 2019

Q1. Which of the following is related with Not all animals migrate by choice’?

1. UN Environment India

2. Wildlife Crime Control Bureau (WCCB)

3. Only 2

4. Both 1 & 2

Answer:4

Q2. The mission “ XPoSat” is related with?

1. ISRO
2. NASA
3. JAXA
4. Roscomoss
Answer:1
Q3. The X-ray Polarimeter Satellite (or XPoSat) will be launch by ISRO in?

1. 2019
2. 2020
3. 2021
4. 2022
Answer:2
Q4. What is the name of ISRO first solar mission?

1. Aditya L-1
2. Vikram L-1
3. Prakarm M1
4. Mission Suraj
Answer:1
Q5. Which state was launched “ Mohalla clinic” for the people?

1. Uttarakhand
2. Uttar Pradesh
3. Delhi
4. Maharashtra
Answer:3

Q6. Delhi’s Mohalla clinic initiative is set to be extended to several states with?
1. Telangana
2. Karnataka
3. Jharkhand
4. All
Answer:4
Q7. United Nation Human Rights Commission was established in?

1. 2005
2. 2006
3. 2007
4. 2008
Answer:1
Q8. Which of the following is not related with Advantages of stubble burning?

1. Kills slugs and other pests
2. Can reduce nitrogen tie up
3. Increase soil fertility
4. Kills weeds, including those resistant to herbicide
Answer:3
Q9. Which part of the country are mostly effected by stubble burning every
year?

1. South India
2. West India
3. North India
4. East India
Answer:3
Q10. Which of the following is incorrect option in terms of DOLE?

1. Wild Asian Cat
2. Schedule- II
3. Endangered species in IUCN
4. All
Answer:1