Gk and current affairs question answer 26 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & answer 26 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 26 Feb 2019


GK and Current Affairs Question & answer 26 February 2019

Q1. How much amount will be provide under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi?

1. Rs. 6000

2. Rs. 7000

3. Rs. 8000

4. Rs. 9000

Answer:1

Q2. Which of the following programmes are not related with farmers?

1. Bhavantar Bhugtan Yojana
2. The Rythu Bandhu scheme
3. KALIA
4. Only 2
Answer:3
Q3. Which of the following are related with National ecommerce Policy?

1. Data
2. Infrastructure development.
3. Ecommerce marketplaces
4. All
Answer:4
Q4. Which state has declared declare Monkeys as vermin?

1. Jammu & Kashmir
2. Himachal Pradesh
3. Uttrakhand
4. Madhya Pradesh
Answer:2
Q5. Which of following has launched the second edition of the water
conservation scheme Sujalam Sufalam Jal Sanchay Abhiyan?

1. Gujrat
2. Maharashtra
3. Kerala
4. Tamil Nadu
Answer: 1

Q6. African cheetahs would be translocated in India from Namibia and
would be kept at by the National Tiger Conservation Authority (NTCA)?

1. Panna National Park
2. Nauradehi wildlife sanctuary
3. Nagarhole National Park
4. Pench National Park
Answer:2
Q7. Organisation of Islamic Cooperation is an international organization
founded in?

1. 1986
2. 1976
3. 1969
4. 1970
Answer:3
Q8. Who is not related with the appointment committee of CIC/IC?

1. Prime Minister as chairperson
2. Leader of opposition in Lok Sabha
3. A Union Cabinet Minister nominated by Prime Minister
4. A Union Cabinet Minister nominated by President
Answer: 4
Q9. Which country has recently began exports to India through
Chabahar port in Iran?

1. Afghanistan
2. Iraq
3. Pakistan
4. UAE
Answer:1
Q10. Who is the second largest inter-governmental organization after
the United Nations?

1. NATO
2. ASEAN
3. SAARC
4. OIC

Answer:4