Gk and current affairs question answer 26 may 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 26 May 2019

By Sandeep Nagyaan · 26 May 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 26 May 2019

Q1. The Second Shanghai Cooperation Organization (SCO) Mass Media Forum is being held at?

1. Kazakhstan

2. Chin

3. Turkmenistan

4. Kyrgyzstan

Answer:4

Q2. Which of the following was last member to join Shanghai Cooperation

Organisation?
1. Russia
2. Uzbekistan
3. Tajikistan
4. Kazakhstan
Answer:2
Q3. Which of the following is related with “Square Kilometre Array (SKA”?

1. A brain Therapy
2. A largest Telescope
3. New form of Kilometre
4. Non
Answer:2
Q4. Which university is responsible to design Square Kilometre Array (SKA)?

1. Colombia University
2. Oxford University
3. Cambridge University
4. Massachusetts University
Answer:3
Q5. Which institution is related with Athena and LISA?

1. ISRO
2. NASA
3. JAXA

4. ESA
Answer:4
Q6. Which ministry will be launch “ EQUIP project” ?

1. Ministry of Human Resources Development
2. Ministry of Home Affairs
3. Ministry of Earth Science
4. Ministry of Defence
Answer:1
Q7. What will be the main objective of EQUIP project?

1. Upgradation of Labourer
2. Upgradation of Environment
3. Upgradation of Economy
4. Upgradation of Education
Answer:4
Q8. Which state has recently registered the maximum None of The Above
(NOTA) votes in Loksabha election 2019?

1. Uttar Pradesh
2. Madhya Pradesh
3. Bihar
4. Jharkhand
Answer:3
Q9. The option of NOTA for Lok Sabha and assembly elections was prescribed
by the SC in?

1. 2012
2. 2013
3. 2014
4. 2010
Answer:2
Q10. What is the objective of open market operations (OMO)?

1. Regulating Banks Loans
2. Regulating of Repo Rate

3. Regulating Money Supply
4. All
Answer:3