Gk and current affairs question answer 29 april 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 29 April 2019

By Sandeep Nagyaan · 29 Apr 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 29 April 2019

Q1. Which of the following has abolished its controversial exit visa system for all foreign workers by the end of 2019?

1. Qatar

2. UAE

3. Saudi-Arabia

4. Indonesia

Answer:1

Q2. Where is the kafala system not practiced?

1. Egypt
2. Jordan
3. Lebanon
4. Oman
Answer:1
Q3. Which of the following has launched “MERA India” to eliminate Malaria by
2030?

1. Ministry of Health
2. ICMR
3. NVBDCP
4. TATA medical research institute
Answer:2
Q4. Which state are related with Himas or Khasi kingdoms?

1. Nagaland
2. Mizoram
3. Manipur
4. Meghalaya
Answer:4
Q5. Which country has again placed India on its ‘Priority Watch List’?

1. Chin
2. Russia
3. US

4. Britain
Answer:3
Q6. The Reserve Bank of India (RBI) was issued an ombudsman scheme for
non-banking finance companies (NBFCs) in?

1. 2016
2. 2017
3. 2018
4. 2019
Answer:3
Q7. Which of the has rejected the United Nations’ 2013 Arms Trade Treaty?

1. India
2. US
3. Chin
4. Pakistan
Answer:2
Q8. Which of the following are related with UK Modern Slavery Innovation
Fund?

1. Reduce Vulnerability to Exploitation
2. Victim Support and Recovery
3. Improve Global Co-ordination
4. All
Answer:4
Q9. “National e-Vidhan” application proposed by ............. Assembly?

1. Maharashtra
2. Sikkim
3. Meghalaya
4. Himachal Pradesh
Answer:3
Q10. RBI sells entire stake of ................... To the government for ₹ 1470 Cr. In
total?

1. NHB

2. NABARD
3. Only 2
4. Both 1 & 2
Answer:4