Gk and current affairs question answer 3 may 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 3 May 2019

By Sandeep Nagyaan · 03 May 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 3 May 2019

Q1. Which government has recently advised to release fund form SDRF to?

1. Odisha

2. UP

3. Assam

4. Kerala

Answer:1

Q2. The State Disaster Response Fund (SDRF) has been constituted by?

1. Disaster Management act 2005
2. Disaster Management act 2007
3. Disaster Management act 2009
4. Disaster Management act 2013
Answer:1
Q3. Which of the following are the chairman of National Crisis Management
Committee(NCMC)?

1. Prime Minister
2. Home Minister
3. Canine Secretary
4. Director of IB
Answer:3
Q4. The envoy of ........... has supported India’s Anti-Satellite (ASAT) missile test
as a response to these growing threats?

1. Brazil
2. Portuguese
3. France
4. Germany
Answer:3
Q5. Which article of the constitution symbolises the supremacy of the
Legislature above the Administrator of Puducherry?

1. 239 B
2. 239 A

3. 240 A
4. 240 B
Answer:2
Q6. The International Worker’s Day is also celebrate on?

1. 1 May
2. 2 May
3. 3 May
4. 4 May
Answer:1
Q7. In India, the first celebration of the Labour Day was organised in Madras?

1. 1925
2. 1932
3. 1923
4. 1927
Answer:3
Q8. Which of the following are the winner of Goldman Environmental Prize
2019?

1. Alberto Curamil
2. Jacqueline Evans
3. Ana Colovic Lesoska
4. All
Answer:4
Q9. The Goldman Environmental Prize was founded in........ by US?

1. 1989
2. 1990
3. 1991
4. 1992
Answer:1
Q10. Which evidence was found in Sanauli of Harappan period by ASI?

1. Rice
2. Sacred chambers

3. Coffins
4. All
Answer:4