Gk and current affairs question answer 30 march 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 30 March 2019

By Sandeep Nagyaan · 30 Mar 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 30 March 2019

Q1. The union environment ministry has notified island protection zone (IPZ) 2019 for?

1. Andaman and Nicobar

2. Lakshya Deep

3. Western Coastal Region

4. Eastern Coastal Region

Answer:1

Q2. Which of the following has recently released a report on women’s

labour force participation report?
1. Oxfam
2. Moody’s
3. Fitch
4. Non
Answer:1
Q3. The Africa Union (AU) was established in?

1. 30 March 2000
2. 15 September 2001
3. 9 July 2002
4. 4 August 2003
Answer:3
Q4. The headquarter of African Union is located at?

1. Addis Ababa
2. Durban
3. Tripoli
4. Port Louis
Answer:1
Q5. Which of the following is related with recently approved Biomedical
Research Career Programme (BRCP)?

1. Sewa Bharat
2. Peace India
3. Wellcome Trust
4. All

Answer:3
Q6. Which of the following has become the second-largest government-
owned financial institutions of the country?

1. SBI
2. PFC
3. LIC
4. Non
Answer:2
Q7. Indian Army has recently inducted Long Range Artillery Guns ?

1. Baan
2. Naag
3. Dhanush
4. Arjun
Answer:3
Q8. The “ Turning Award”( Nobel Prize for computing) is firstly
introduced in?

1. 1956
2. 1966
3. 1977
4. 1988
Answer:2
Q9. Which of the following is related with Dhole (Asiatic wild dog)?

1. Endangered –IUCN
2. CITES – Appendix II
3. Schedule II of wildlife act
4. All
Answer:4
Q10. The Malham salt cave in Mount Sedom is located at?

1. Jordan
2. Iran
3. Israel
4. Philippines
Answer:3