Gk and current affairs question answer 30 may 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 30 May 2019

By Sandeep Nagyaan · 30 May 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 30 May 2019

Q1. Which of the following is related with National Schedule Caste Schedule Tribe Hub?

1. Ministry of MSME

2. NSIC

3. Both 1& 2

4. Only 1

Answer:3

Q2. How long is the tenure of the non permanent members of the United

Nations Security Council?
1. Five years
2. Four years
3. Three years
4. Two years
Answer:4
Q3. Which of the following are the largest contributor of troops to United
Nations Peacekeeping missions?

1. USA
2. Russia
3. Chin
4. India
Answer:4
Q4. India has been elected to the Executive Board of the first.................

1. World Bank
2. World Economic Forum
3. UN Habitat Assembly
4. International Court of Justice
Answer:3
Q5. The United Nation Habitat Assembly was established in?

1. 1978
2. 1979

3. 1980
4. 1981
Answer:1
Q6. Which district of Punjab is related with Kartarpur corridor?

1. Kartarpur
2. Gurdaspur
3. Amritsar
4. Mogha
Answer:2
Q7. Gurdwara Darbar Sahib Kartarpur are located at the bank of ?

1. Sindhu
2. Sataluj
3. Ravi
4. Viyas
Answer:3
Q8. The Donald Trump administration has removed............ from its currency
monitoring watchlist.

1. India
2. Pakistan
3. Russia
4. North Korea
Answer:1
Q9. Which of the following is related with “ Operation Safed Sagar”?

1. Indian Army
2. Indian Airforce
3. Indian Navy
4. Indian Coast Guards
Answer:2
Q10. Which countries are linked with East Container Terminal at the Colombo
Port?

1. Shri Lanka

2. India
3. Japan
4. All
Answer:4