Gk and current affairs question answer 4 july 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 4 July 2019

By Sandeep Nagyaan · 04 Jul 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 4 July 2019

Q1. How much time has given to the states by Central Government to implementation of ‘ One Nation One Ration Card' scheme?

1. 6 months

2. 8 months

3. 1 year

4. 2 Years

Answer: 3

Q2. “The Go Tribe’s Campaign” are comes under the following ministry?

1. Ministry of Social Justice and Empowerment
2. Ministry of Human Resources and Development
3. Ministry of Health and Family Welfare
4. Ministry of Rural Development
Answer: 1
Q3. International Asteroid Day is celebrate on?

1. 30 June
2. 1 July
3. 2 July
4. 3 July
Answer: 1
Q4. The “Cirrochroa thais” named butterfly has declared as state butterfly of
which state?

1. Karnataka
2. Kerala
3. Tamil Nadu
4. Madhya Pradesh
Answer: 3
Q5. The “PUNCH Mission” of NASA is basically related with?

1. Study of Earth
2. Study of Sun
3. Study of Mars

4. Discovery of new Planets
Answer: 2
Q6. Which of the following Country has banned on Single Use Plastic Bags?

1. Australia
2. Singapore
3. India
4. New Zealand
Answer: 4
Q7. Wimbledon Cup 2019 is being inaugurated in?

1. London
2. Sydney
3. Paris
4. New York
Answer: 1
Q8. Which of the following state has launched a app to count the Citizens
Carbon Footprints?
1
. Karnataka
2. Delhi
3. Maharashtra
4. Tamil Nadu
Answer: 3
Q9. Which of the following state has decided to prepare a Register of
Indigenous inhabitants as like Assam?

1. Tripura
2. Arunachal Pradesh
3. Manipur
4. Nagaland
Answer: 4
Q10. Which of the following companies has been given the presidency award
for the use of CSR funds in social development?

1. NALCO

2. BALCO
3. GAIL
4. BEL
Answer: 1