Gk and current affairs question answer 6 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 6 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 06 Feb 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 6 February 2019

Q1. Which of the following institute will not the part of Target Olympic Podium Scheme (TOPS) council?

1. FICCI

2. CII

3. ASSOCHAM

4. SIDBI

Answer:4

Q2. Which of following are related with Target Olympic Podium Scheme

(TOPS)?
1. supporting potential medal prospect
2. provide selected sportspersons customized training
3. Only 1
4. Both
Answer:4
Q3. The National Service Scheme (NSS) was launched in?

1. 1969
2. 1979
3. 1989
4. 1999
Answer:1
Q4. Who has recommended introduction of national service in the
academic institutions should on a voluntary basis?

1. Shiv Narayan Commission
2. Dr. Radhakrishnan Commission
3. Murlidhar Commission
4. Only 3
Answer:2
Q5. The Pre-Departure Orientation Training (PDOT) programme has
been launched for?

1. Migrants Workers
2. Migrants Refugees
3. Illegal Migrants Departure

4. Protect of all types of Migrants
Answer:1
Q6. Ministry of External Affairs (MEA) in collaboration with........ is
conducting the PDOT programme under the Pravasi Kaushal Vikas
Yojana (PKVY)?

1. Ministry of finance
2. Ministry of Skill Development
3. Ministry of Rural Development
4. Ministry of Industries and Commerce
Answer: 2
Q7. The Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY) is aimed at?

1. Provide House
2. Provide Social security
3. Skilled the Migrants
4. Skilling Indians seeking employment
Answer:4
Q8. The Ministry of Home Affairs in collaboration with MEA and NDMA is
organising Indian Ocean Rim Association (IORA) in?

1. Mumbai
2. Jaipur
3. Delhi
4. Calcutta
Answer:3
Q9. Which Nation is not the member of Indian Ocean Rim Association
(IORA)?

1. Australia
2. Iran
3. Indonesia
4. Russia
Answer:4
Q10. What is the main objective of National Testing Agency (NTA)?

1. Conduct Entrance exam for Higher Posts Requirements
2. Conduct entrance exam for Medical Institutions

3. Conduct entrance exam for Higher Education Institutions
4. All
Answer:3