Gk and current affairs question answer 7 june 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 7 June 2019

By Sandeep Nagyaan · 07 Jun 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 7 June 2019

Q1. The 7th Economic Census -2019 is being conducted by?

1. RBI

2. Ministry of Finance

3. Ministry of Statistics and Programme

4. All

Answer:3

Q2. Economic Censuses was launched in............ as a plan scheme.

1. 1975
2. 1976
3. 1977
4. 1978
Answer:2
Q3. 2nd Global Disability Summit is being held at?

1. Buenos Aires
2. Sant Pittsburgh’s
3. Brussels
4. Stockholm
Answer:1
Q4. The first-ever Global Disability Summit was held at London in?

1. 2007
2. 2012
3. 2015
4. 2018
Answer:4
Q5. Which of the following has recently launched “ The emission trading
scheme (ETS)”?

1. Delhi
2. Gujrat
3. Sikkim
4. Kerala

Answer:2
Q6. The ‘Renewable Power Generation Costs in 2018’ is related with?

1. IORA
2. ISA
3. IRENA
4. Non of above
Answer:3
Q7. According to ‘Renewable Power Generation Costs in 2018’which of the
following is lowest-cost producer of solar power globally?

1. India
2. Canada
3. Morocco
4. Peru
Answer:1
Q8. The headquarter of IRENA is located at?

1. Abu Dhabi
2. Berlin
3. Jakarta
4. Istanbul
Answer:1
Q9. Which of the following is related with “Rule 49MA”?

1. National Human Rights Commission
2. Supreme Court of India
3. Election Commission of India
4. National SC/ST Commission
Answer:3
Q10. “Confetti” it’s a first interactive game show Launched by?

1. Google
2. Microsoft
3. Infosys
4. Facebook

Answer:4