Gk and current affairs question answer 8 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Question & Answer 8 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 08 Feb 2019


GK and Current Affairs Question & Answer 8 February 2019

Q1. The first International Financial Services Centres (IFSCs) has been set up in?

1. Gandhi Nagar

2. Bhao Nagar

3. Badauda

4. Nasik

Answer:1

Q2. Which of the following institutes are not responsible for to regulate

the International Financial Services Centres (IFSCs)?
1. RBI
2. SEBI
3. IRDAI
4. SIDBI
Answer:4
Q3. What are the services an IFSC can not provide?

1. Wealth management
2. Asset management
3. Capital Investment
4. Risk management operations
Answer:3
Q4. What is the main target of Agri-Market Infrastructure Fund (AMIF)?

1. Development of Agri-Market
2. Provide Financial Assets in Agriculture
3. Subsidized Loans
4. All
Answer:3
Q5. The Darwaza Band -Part 2’ campaign are related with?

1. Swachh Bharat Mission Grameen
2. Swachh Bharat Mission Urban
3. Only 2
4. Both
Answer:1

Q6. Who is the Brand Ambassador of Swachh Bharat Mission
Grameen?

1. Ranveer Singh
2. Amir Khan
3. Amitabh Bachchan
4. Sachin Tendulkar
Answer:3
Q7. The word ‘zero fatality corridor’ are also related with?

1. Andaman and Nicobar
2. Delhi
3. Chandigarh
4. Daman and Deu
Answer:2
Q8. Which Indian state has recently launched first “career portal”?

1. Gujrat
2. Delhi
3. Uttar Pradesh
4. Rajasthan
Answer:4
Q9. Which ministry was the organizer of ‘Parmanu Tech 2019’?

1. Ministry of External Affairs
2. Department of Atomic Energy
3. Only 2
4. Both
Answer:4
Q10. Which of following Indian has been honoured with the ‘Freedom of
the City of London’?

1. Sanjiv Chadha
2. Manikant Mishra
3. Mustakim Siddiqui
4. Prabhakar Sharma
Answer:1