Gk and current affairs quiz 1 march 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 1 March 2019

By Sandeep Nagyaan · 01 Mar 2019


GK and Current Affairs Quiz 1 March 2019

Q1. Which of the following are related with Aarohan Social Innovation Awards?

1. Infosys

2. Windows

3. Seva Bharat

4. Reliance

Answer:1

Q2. Who is the innovator of India’s first indigenous semiconductor chips
for 4G/LTE and 5G NR modems?

1. Sun Chip
2. Signal Chip
3. Bharat Chip
4. All
Answer:2
Q3. A new Zone of Indian Railways has been created?

1. SCoR
2. NCoR
3. ECoR
4. WCoR
Answer:1

Q4. Which nation has drafted new rules to supervise biotechnology
research?

1. USA
2. Singapore
3. Chin
4. India
Answer:3
Q5. Which of the following state has launched the PRANAM
Commission?

1. Maharashtra
2. West Bengal
3. Karnataka

4. Assam
Answer:4
Q6. The National Science Day is celebrates every year on?

1. 26 February
2. 27 February
3. 28 February
4. 25 February
Answer:3

Q7. The commemorate the invention of the Raman Effect in India by the

Indian physicist, Sir Chandrasekhara Venkata Raman on the same day
in the year?

1. 1928
2. 1929
3. 1930
4. 1931
Answer:1
Q8. The Inclusive Internet Index 2019 has been released and India has
get the rank?

1. 27
2. 47
3. 39
4. 52
Answer:2
Q9. Who is the organizer of Yuva Sahakar-Cooperative Enterprise
Support and Innovation Scheme”?

1. Ministry of Skill Development
2. NGO
3. ONGC
4. NCDC
Answer:4
Q10. Adobe Digital Disha Programme is aimed at driving synergies in
creative thinking and technology-based learning launched in?

1. 2015

2. 2016
3. 2017
4. 2018
Answer:4