Gk and current affairs quiz 12 june 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 12 June 2019

By Sandeep Nagyaan · 12 Jun 2019


GK and Current Affairs Quiz 12 June 2019

Q1. Which of the following has released India’s first Type Approval Certificate (TAC) for Bharat Stage – VI (BS – VI) norms for the two wheeler segment?

1. ISA

2. ICAT

3. Both 1 & 2

4. Neither 1 & 2

Answer:2

Q2. What is the major difference in standards between the existing BS-IV and

the new BS-VI?
1. Presence of Carbon
2. Presence of Nitrogen
3. Presence of Sulphur
4. All of above
Answer:3
Q3. Which ministry has amended the Foreigners (Tribunals) Order, 1964?

1. Ministry of External Affairs
2. Ministry of Home Affairs
3. Parliament of India
4. Supreme Court of India
Answer:2
Q4. Which of the following agreement comes under the RTAs rule?

1. Preferential arrangements
2. Free trade agreements
3. Customs unions
4. All of above
Answer:4
Q5. “Cyclone Vayu” is recently effecting of the following places?

1. Mumbai
2. Odisha
3. Tamil Nadu

4. West Bengal
Answer:1
Q6. Which of the following has recently recognised forests as living entities?

1. El Salvador
2. Brazil
3. Cuba
4. Indonesia
Answer:1
Q7. India and............ will cooperate in the setting up of a national maritime
heritage museum.

1. UAE
2. Rome
3. Portuguese
4. Peru
Answer:3
Q8. The National Maritime Heritage Museum will be set up at?

1. Mumbai
2. Goa
3. Thiruvananthapuram
4. Gujrat
Answer:4
Q9. Which of the following country president has gifted Indian Prime Minister
Narendra Modi a Samadhi Buddha statue?

1. Thailand
2. Shri Lanka
3. Myanmar
4. Cambodia
Answer:2
Q10. “ Kheer Bhawani mela” is also related with following Indian state?

1. West Bengal
2. Jammu & Kashmir

3. Himachal Pradesh
4. Arunachal Pradesh
Answer:2.