Gk and current affairs quiz 14 june 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 14 June 2019

By Sandeep Nagyaan · 14 Jun 2019


GK and Current Affairs Quiz 14 June 2019

Q1. Increase coverage of piped water to households from current 18 per cent to 100 percent by the government of India in?

1. 2020

2. 2021

3. 2022

4. 2023

Answer:4

Q2. Who is recently appointed as Leader of Rajya Sabha?

1. Ram Vilas Paswan
2. Narendra Singh Tomar
3. Ravishankar Prasad
4. Thawarchand Gehlot
Answer:4
Q3. Who is appointed of a leader in both Rajya Sabha and Lok Sabha?

1. Prime Minister
2. President
3. Chairman of the Assembly
4. Parliament
Answer:1
Q4. Cabinet approves extension of President’s Rule in?

1. Bihar
2. Jammu & Kashmir
3. Arunachal Pradesh
4. Tamil Nadu
Answer:2
Q5. Who is appointed the chairperson of New Delhi International Arbitration
Centre (NDIAC)?

1. President
2. Prime Minister
3. Chief Justice of India

4. Government of India
Answer:4
Q6. The eligibility of the chairperson of New Delhi International Arbitration
Centre (NDIAC) should be ?

1. Chairman should be a bureaucrat
2. Chairman should be a Judge of HC
3. Chairman should be a Former CJI of SC
4. Chairman should be a Minister
Answer: 2
Q7. RBI had constituted a panel on economic capital framework headed by ?

1. Bimal Jalan
2. D. Subbarao
3. Y. Venugopal Reddy
4. Raghuram Rajan
Answer:1
Q8. Which of the following is not a major partner of Kailash Manasarovar
Yatra?

1. Sikkim
2. ITBP
3. BSF
4. Uttrakhand
Answer:4
Q9. Researchers have discovered a new species of ‘Paddy Frog’ from Northeast
India, primarily in?

1. Mizoram
2. Meghalaya
3. Assam
4. Nagaland
Answer:3
Q10. The World Day against Child Labour 2019 is observed across the world
on?

1. June, 12
2. July, 17
3. August, 15
4. September, 14
Answer:1