Gk and current affairs quiz 17 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 17 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 17 Feb 2019


GK and Current Affairs Quiz 17 February 2019

Q1. Expert Committee Submits its Report on Determining Methodology for Fixing National Minimum Wage under the leadership?

1. Rajan Satyarthi

2. Manoj Sinha

3. Charu Singh

4. Dr. Anoop Satpathy

Answer:4

Q2. On the basis of the aforesaid approach, the report has

recommended to fix the need based national minimum wage for India
at?

1. INR 375 Per Day
2. INR 385 Per Day
3. INR 350 Per Day
4. INR 325 Per Day
Answer:1
Q3. The Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) had ensure the provision
of Housing for All by?

1. 2019
2. 2020
3. 2021
4. 2022
Answer:4
Q4. The Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan Yojana (PM-SYM) is
a?

1. Mega Pension Scheme
2. Health Insurance Scheme
3. Guarantee for Work Scheme
4. Education Funds for Rural Areas
Answer:1
Q5. Which of the following are not eligible criteria for the Pradhan Mantri
Shram Yogi Maan-dhan Yojana (PM-SYM)?

1. Income should be less than 15000 per month

2. Age group should be 18-40 years
3. Worker should be not covered under New Pension Scheme (NPS)
4. Worker should be covered under the EPFO
Answer:4
Q6. Annual Dolphin census was recently carried out in....... by the state’s
forest and environment department?

1. Bihar
2. Odisha
3. Uttar Pradesh
4. West Bengal
Answer:2
Q7. Which institute have issued a new international standard for the
manufacture and use of musical devices?

1. WTO
2. UNO
3. WHO
4. Non of above
Answer:3
Q8. The Indian Medical Association has said Karnataka Antibiotics and
Pharmaceuticals Ltd (KAPL) to ban the production of?

1. Xenon peroxide
2. Oxytocin
3. Xylene
4. All
Answer:2
Q9. The Energy and Resources Institute – TERI was established in?

1. 1965
2. 1976
3. 1974
4. 1981
Answer:3
Q10. The World Sustainable Development Summit is the........ flagship
event of TERI?

1. Annual
2. Biannual
3. Three years event
4. Non
Answer:1