Gk and current affairs quiz 19 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 19 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 19 Feb 2019


GK and Current Affairs Quiz 19 February 2019

Q1. The National Commission for Scheduled Tribes (NCST) was set up on?

1. January 2001

2. February 2004

3. March 2003

4. June 2007

Answer:2

Q2. Which of the following constitution amendment are responsible for

the establishment of National Commission for Scheduled Tribes
(NCST)?

1. 89 th
2. 88 th
3. 76 th
4. 65 th
Answer:1
Q3. Which of following are not the objects of Disabled Rehabilitation
Scheme (DDRS)?

1. Ensure equal opportunity
2. Social Justice
3. Equity
4. Guarantee for Alimony
Answer:4
Q4. Which eco circuit was recently not Inaugurated by Ministry of
Tourism?

1. Pathanamthitta
2. Gavi
3. Vagamon
4. Trikul
Answer:4
Q5. Which of the following are not the feature of Swadesh Darshan
Scheme?

1. National Steering Committee (NSC)

2. Programme Management Consultant (PMC)
3. Funding 70:30 (Central: State)
4. Funding available for Corporate Social Responsibility (CSR)
Answer:3
Q6. Which committee are responsible for the reservation of Kannadigas
in private sector?

1. Rohini Khulkar
2. Ajeet Sarkar
3. Sarojini Mahishi
4. Rajan Bohra
Answer:3
Q7. Which recommendation is not match with Sarojini Mahishi report in
terms of reservation for Kannadigas in private sector?

1. 100 % reservation in State government department
2. 60% reservation in Central government Group A jobs
3. 80% reservation in Central government Group B jobs
4. 100% reservation in Central government Group C & D jobs
Answer:2
Q8. The Finance Commission is constituted by the President under
article.......... of the Constitution?

1. 280
2. 245
3. 287
4. 268
Answer:1
Q9. Which nation is recently in headlines in terms of Azov Sea?

1. Ukraine
2. Russia
3. Only 1
4. Both 1 & 2
Answer:4
Q10. Which of the following Sea are the shallowest in the world?

1. Black Sea

2. Dead Sea
3. Azov Sea
4. Mediterranean Sea
Answer:3