Gk and current affairs quiz 19 may 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 19 May 2019

By Sandeep Nagyaan · 19 May 2019


GK and Current Affairs Quiz 19 May 2019

Q1. The Article 324 of the constitution is related with?

1. Parliament

2. Supreme Court

3. Finance Commission

4. Election Commission

Answer:4

Q2. Akshaya Patra is related with following terms?

1. Hygiene Nutrition Programme
2. Smart Health Programme
3. Mid Day Meal Programme
4. Non
Answer:3
Q3. The National Institute of Nutrition (NIN) is located at?

1. Hyderabad
2. Bangalore
3. New Delhi
4. Shimla
Answer:1
Q4. Which of the following state has issued Masala Bonds to raise funds from
the overseas market.?

1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Maharashtra
4. Telangana
Answer:2
Q5. National Electronic Funds Transfer (NEFT) was started by?

1. 2005
2. 2006
3. 2007
4. 2008

Answer:1
Q6. Who is responsible to maintained National Electronic Funds Transfer
(NEFT)?

1. Ministry of Finance
2. Reserve Bank of India
3. Only 1
4. Both 1&2
Answer:2
Q7. Vande Bharat Express is running between the following place?

1. Delhi – Ahmedabad
2. Delhi- Varanasi
3. Varanasi- Ahmedabad
4. Lucknow- Ahmedabad
Answer:3
Q8. Which state was passed ‘farmers’ parliament’ resolution?

1. Meghalaya
2. Manipur
3. Sikkim
4. Assam
Answer:1
Q9. Which of the following is related with “ Skimmer” system?

1. VVPET
2. ATM Card
3. Aadhar Card
4. PAN Card
Answer:2
Q10. Which of the following is not his boundary with Black Sea?

1. Georgia
2. Turkey
3. Ukraine
4. Hungry

Answer:4