Gk and current affairs quiz 21 february 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 21 February 2019

By Sandeep Nagyaan · 21 Feb 2019


GK and Current Affairs Quiz 21 February 2019

Q1. The Ministry of Women and Child Development has launched women safety initiatives?

1. Panic Button

2. DNA analysis facilities states

3. Only 1

4. Both 1 and 2

Answer:4

Q2. Which of the following states are not providing DNA analysis

facilities?
1. Agra
2. Pune
3. Madurai
4. Lucknow
Answer:2
Q3. Narco-Coordination Centre (NCORD) was established in?

1. 2014
2. 2015
3. 2016
4. 2017
Answer:3
Q4. Who is responsible for the appointment of Wakfs members?

1. President of India
2. Prime Minister of India
3. Home Minister of India
4. Government of India
Answer:4
Q5. Central Wakfs Council is a statutory body of Government of India
and established in?

1. 1964
2. 1970
3. 1972
4. 1980

Answer:1

Q6. International Vision Zero Conference is being held in?
1. New Delhi
2. Mumbai
3. Lucknow
4. Darjeeling
Answer:2
Q7. The concept of Vision Zero is not based on following fundamental
principal?

1. Life is Negotiable
2. Human are Fallible
3. Tolerable limit are defined by human physical resistance
4. All
Answer:1
Q8. Which of the following country has signed Framework Agreement of
International Solar Alliance as 72th member?

1. Saudi Arabia
2. UAE
3. Argentina
4. Qatar
Answer:3
Q9. In India which of the following state has prepared draft of social
accountability bill?

1. Punjab
2. Rajasthan
3. Haryana
4. Uttarakhand
Answer:3
Q10. Which are the main objective of Social Accountability Bill?

1. To Create Democracy
2. Decentralized the Public Participation
3. Only 1
4. Both 1 and 2

Answer:4