Gk and current affairs quiz 4 june 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 4 June 2019

By Sandeep Nagyaan · 04 Jun 2019


GK and Current Affairs Quiz 4 June 2019

Q1. Which of the following is correct in terms of “ ENDS”?

1. Electronic Nicotine

2. Electric Nebula

3. Electric Naval Ship

4. Non

Answer:1

Q2. Which of the following new ministry has created central government?

1. Vayu Shakti
2. Jal Shakti
3. Thal Shakti
4. Gagan Shakti
Answer:2
Q3. Which of the following is not a part of Jal Shakti ministry?

1. Ministries of Water Resources
2. River Development & Ganga Rejuvenation along
3. Drinking Water and Sanitation
4. Swachh Bharat Mission
Answer:4
Q4. National Defence Fund (NDF) was established by?

1. 1962
2. 1972
3. 1965
4. 1999
Answer:1
Q5. Who is the Chairman of National Defence Fund (NDF)?

1. Prime Minister
2. Home Minister
3. Finance Minister
4. Defence Secretary
Answer:1

Q6. Krushak Assistance for Livelihood and Income augmentation (KALIA) was
launched in following state?

1. Telangana
2. Odisha
3. Andhra Pradesh
4. Karnataka
Answer:2
Q7. “The Order of the Aztec Eagle” award has given to the following president
of India?

1. Pranav Mukherjee
2. A.P.J Abdul Kalam
3. Pratibha Patil
4. Ramnath Kovind
Answer:3
Q8. “The Order of the Aztec Eagle” are the highest civilian award of ?

1. Ireland
2. Spain
3. Hungry
4. Mexico
Answer:4
Q9. Which of the following has become world’s southernmost city?

1. Puerto Williams (Chile)
2. Ushuaia (Argentina)
3. Navarino Island (Chile)
4. Non of above
Answer:1
Q10. The Cotigao Wildlife sanctuary is located at?

1. Maharashtra
2. Goa
3. Andaman-Nicobar
4. Pondicherry

Answer:2