Gk and current affairs quiz 5 march 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 5 March 2019

By Sandeep Nagyaan · 05 Mar 2019


GK and Current Affairs Quiz 5 March 2019

Q1. Which of the following are related with CSCs?

1. Digital infrastructure as a core utility to every citizen.

2. Governance and services on demand.

3. Digital empowerment of citizens.

4. All

Answer:4

Q2. Which of the following are not related with International Energy

Agency’s Technology Collaboration Programme on Bioenergy (IEA
Bioenergy TCP)?

1. Japan
2. Germany
3. Singapore
4. Croatia
Answer:3
Q3. The Cabinet has approved payment of the face value of the
subscribed share capital of?

1. Rs. 1500 Crore
2. Rs. 1450 Crore
3. Rs. 1550 Crore
4. Rs. 1600 Crore
Answer:2
Q4. The National Housing Bank Act was established in?

1. 1987
2. 1988
3. 1989
4. 1990
Answer:1
Q5. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the
“Pradhan Mantri JI-VAN Yojna with the main purpose to?

1. Financial support to Integrated Bioethanol Projects
2. Focuses to incentivise 2G Ethanol sector and support this nascent
industry

3. Only 1
4. Both 1 & 2
Answer:4
Q6. Which sector are mainly comes under the Shanti Swarup Bhatnagar
(SSB) Prize?

1. Health
2. Education
3. Science and Technology
4. Defence
Answer:3
Q7. The Arun-3 Hydro Electric Project are established in....... By the
investment proposal of Indian government?

1. Bhutan
2. Nepal
3. Bangladesh
4. Myanmar
Answer:2
Q8. The Finance Commission is constituted by the President under
article........... of the Constitution?

1. 276
2. 277
3. 280
4. 281
Answer:3
Q9. A National Conference on “Deendayal Disabled Rehabilitation
Scheme (DDRS)” was recently inaugurated at?

1. Nasik
2. New Delhi
3. Pune
4. Raipur
Answer:2
Q10. 7th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting is being held in?

1. Laos

2. Vietnam
3. India
4. Cambodia
Answer:4