Gk and current affairs quiz 6 april 2019

G K. And Current Affairs Quiz

Gk and Current Affairs Quiz 6 April 2019

By Sandeep Nagyaan · 06 Apr 2019


Gk and Current Affairs Quiz 6 April 2019

Q1. April........ of each year marks the celebration of World Health Day?

1. 6

2. 7

3. 8

4. 9

Answer:2

Q2. The “Maharshi Badrayan Vyas Samman’ Award was firstly

introduced in?
1. 2001
2. 2002
3. 2003
4. 2004
Answer:2
Q3. Which of the following language is not related with Maharshi
Badrayan Vyas Samman’ Award?

1. Persian
2. Arabic
3. Pali
4. Sindhi
Answer:4
Q4. Which the following institution are responsible for the Asian
Development Outlook 2019?

1. ADB
2. ASEAN
3. SAARC
4. World Bank
Answer:1
Q5. The ADB has forecast the growth rate of Indian Economy in financial
year 2019-20?

1. 7%
2. 7.1%
3. 7.2%

4. 7.5%
Answer:3
Q6. Which of the following has recently released a detailed report on
quality of the global air with title, “State of Global Air-2019”?

1. Health Effects Institute (HEI)
2. Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)
3. Only 1
4. Both 1& 2
Answer:4
Q7. The First Global Conference on Synergies between the 2030
Agenda and Paris Agreement recently held in?

1. Copenhagen, Denmark
2. Kiev, Ukraine
3. Warsaw, Poland
4. Oslo, Norway
Answer:1
Q8. The ......... had launched a programme under the Global Initiative of
Academic Networks (GIAN) in Higher Education?

1. NIT, Warangal
2. NIT, Manipur
3. NIT, Tiruchi
4. NIT, Surat
Answer:3
Q9. Who will be awarded by the “ Order of Zayad” of UAE highest Civil
award?

1. Ramanath Kovind
2. Narendra Modi
3. Arun Jaitely
4. Sushma Svaraj
Answer:2
Q10. Which of the following are related with Bejjur vultures or long billed
vulture?

1. It is smallest vulture

2. Breed in colonies
3. Listed in IUCN
4. All
Answer:4