Gk and current affairs quiz 6 june 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 6 June 2019

By Sandeep Nagyaan · 06 Jun 2019


GK and Current Affairs Quiz 6 June 2019

Q1. World Environment Day is celebrates on?

1. 5 June

2. 6 June

3. 7 June

4. 8 June

Answer:1

Q2. Which state has recently started Health System Reform Programme?

1. Maharashtra
2. Tamil Nadu
3. Mizoram
4. Himachal Pradesh
Answer:2
Q3. Jan Shikshan Sansthans (JSS) are comes under the following Ministry?

1. Ministry of Human Resources Development
2. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
3. Only 1
4. Both 1 & 2
Answer:2
Q4. The “panel on digital payments” leading by the following person?

1. H.R Khan
2. Aruna Sharma
3. Kishore Sansi
4. Nandan Nilekani
Answer:4
Q5. Which of the following is related with ‘UdChalo’ portal?

1. Students
2. Doctors
3. Military
4. Engineers
Answer:3

Q6. Which state has recently decided to “Hygiene rating made compulsory”?
1. Haryana
2. Punjab
3. Uttar Pradesh
4. Uttrakhand
Answer:2
Q7. A new species of wasp have recently identified from?

1. Nagaland
2. Goa
3. Puducherry
4. Rajasthan
Answer:2
Q8. Periodic Labour Force Survey (PLFS) are comes under the following option?

1. Ministry of Home Affairs
2. Ministry of Human Resources & Development
3. Ministry of Statistics and Programme Implementation
4. All
Answer:3
Q9. Fertilizer Industries are comes under the following category of CPCB?

1. Green
2. Yellow
3. Red
4. Blue
Answer:3
Q10. Article 101 (1) & Section 68(1) of The Representation of the People Act,
1951 is related with?

1. Seats declaration in LOK Sabha and Rajya Sabha
2. Election Declaration by EC
3. Reservation Process in election
4. Non
Answer:1