Gk and current affairs quiz 7 march 2019

G K. And Current Affairs Quiz

GK and Current Affairs Quiz 7 March 2019

By Sandeep Nagyaan · 07 Mar 2019


GK and Current Affairs Quiz 7 March 2019

Q1. Which of the following Nation are related with the tracking app “ Absher”?

1. UEA

2. Saudi Arabia

3. Iran

4. India

Answer:2

Q2. Who has recently appointed as an Indian ambassador in Vietnam?

1. Nina Tashring
2. Abhay Thakur
3. Dinesh Bhatiya
4. Pranay Kumar Verma
Answer:4
Q3. The National Common Mobility Card (NCMC) firstly launched from
which state?

1. Gujrat
2. Andhra Pradesh
3. Assam
4. Punjab
Answer:1
Q4. “Azadi ke Diwane” museum has Inaugurated at?

1. Kutubminar
2. Red Fort
3. Tajmahal
4. India gate
Answer:2
Q5. Which of the following are the builder of “ Azadi ke Diwane “
museum at Red fort ?

1. Survey of India, Western Zone
2. Survey of India, Northern Zone
3. Archaeological Survey of India
4. Non

Answer: 3
Q6. Which of the following has selected top aspirational district by NITI
Ayog?

1. Hailakandi-Assam
2. Dibrugarh- Assam
3. Kokrajhar- Assam
4. Non
Answer:1
Q7. The Vice President of India Shri M. Venkaiah Naidu has recently
visited to?

1. Vietnam & Cambodia
2. Norway & Sweden
3. Paraguay & Costa Rica
4. Venezuela & Colombia
Answer:3
Q8. Who is appointed for the Chairperson of National Commission of
Backward Class (NCBC)?

1. Bhagwan Lal Sahani
2. Ajay Singh
3. Ravneet Gill
4. Pramod Chandra Modi
Answer:1
Q9. The Prime Minister Narendra Modi launched the Pradhan Mantri
Shram Yogi Mandhan (PM-SYM) Yojana at?

1. Rajasthan
2. Uttar Pradesh
3. New Delhi
4. Gujrat
Answer:4
Q10. Which of the following country has decided to withdraw India from
the GSP programme list?

1. US
2. Russia

3. Chin
4. Pakistan
Answer:1